środa, 18 września 2013

Babeczki marchewkowe

Dzisiaj babeczki marchewkowe.

Składniki:
250 g marchewki
100 g orzechów nerkowca 
3 łyżki rodzynek
4 duże jajka

250 g mąki,
180 g masła
100 g cukru pudru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
sól


Marchewkę obrać i zetrzeć na tarce o małych oczkach. Orzechy nerkowca i rodzynki posiekać na małe części. Mąkę wsypać wraz z proszkiem do pieczenia i szczyptą soli do miski. Dodać orzechy i rodzynki. Wszystko razem wymieszać. W osobnej misce mikserem na wysokich obrotach ubić cukier puder i masło. Gdy masa stanie się kremowa i gładka, zamieszać obroty jednocześnie dodając żółtka (białka zostawić na później). Kolejno wsypać suche składniki (mąkę z orzechami nerkowca i rodzynkami). Na końcu dodać startą marchewkę. Całość zmiksować tak długo aż nadzienie do babeczek uzyska gładką konsystencję. Białka ubić mikserem na sztywną pianę. Następnie dodać ją do nadzienia do babeczek. Całość wymieszać. Foremki wysmarowane masłem zapełnić nadzieniem na muffiny. Pieczemy ok. 20-30 minut w temperaturze 190° C. Po wyjęciu czekamy aż ostygną. 

Babeczki można posypać cukrem pudrem.
 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz